Известие

Collapse
No announcement yet.

Загряване на силов кабел

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Загряване на силов кабел

Колеги, рециклирах динамото на колата, и забелязвам, че червения кабел, който отива към акумулатора грее много. не знам, дали и преди това е греел, като от сервиза ми казаха, че е възможно от това да се е прецакало динамото на колата, т.е. че кабела е заминал. препоръчаха подмяна. аз реших да почистя хубаво всички връзка в кутията на "+" на акумулатора, и да пристегна всички болтове, за да избегна като причина лоша връзка. въпреки това греенето продължава. някой имал ли е такъв проблем.
    колата е АР159 1.9 JTDm 150 к.с.
    Alfa 156 1.9 JTD 105
    Alfa 159 1.9 JTDm 150

Сменяй кабела, че ще се подпалиш. Може да има прекъснати жила някъде.
    Alfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic

Comment

Аз бих измерил напрежението на акумулатора, когато моторът работи на средни обороти. Би трябвало да е в интервала 13,5 - 14,2 V.
      Ако нещо не е наред с регулатора на напрежение на "новия" алтернатор и поради това въпросното напрежение е прекалено високо, това може да се отразява, като греене на кабела. Но това би бил най-малкия проблем.

PS:

Това, което са ти казали в сервиза - за греещия кабел, като причина за дефектирането на алтернатора са пълни глупости!
      Last edited by ecotronic; d.m.y г., 14:48.

159 1.8 MPI
      166 2.0 TS (ex)

Comment

При замерване, подава нормално напрежение. динамото си работи нормално.
        Alfa 156 1.9 JTD 105
        Alfa 159 1.9 JTDm 150

Comment

Акумулаторът в каква кондиция е? При определени обстоятелства може и той да представлява много голям товар за алтернатора и поради това, кабелът да грее и това (големият товар) да стане причина за дефектирането на алтернатора.
          Ако и това не е, не остава друго освен самият кабел да има прекъснати жила и от там - намалено сечение.

159 1.8 MPI
          166 2.0 TS (ex)

Comment

Акумулатора е на 1,5 години, Бош силвер стар 5. нямам проблеми с него до сега. явно ще се сменя кабел, защото не ми се ще да се подпаля в това топло време. странно ми беше такъв дебел кабел да дефектира. интересното е, че греенето започва от горния край, от към снадката на кабила при кутията на "+" на акумулатора
            Alfa 156 1.9 JTD 105
            Alfa 159 1.9 JTDm 150

Comment

Първоначално публикувано от patro Покажи съобщение
              Акумулатора е на 1,5 години, Бош силвер стар 5. нямам проблеми с него до сега. явно ще се сменя кабел, защото не ми се ще да се подпаля в това топло време. странно ми беше такъв дебел кабел да дефектира. интересното е, че греенето започва от горния край, от към снадката на кабила при кутията на "+" на акумулатора
              Значи е закъсан в близост до кабелната обувка, което си е и логично.

Comment

Трябва да се смени само кабелния накрайник, като новият се скрепи към здрав и чист участък от кабела. Греенето идва от лоша връзка между него и кабела. Жила по протежението на кабела не могат да прекъснат току така.

159 1.8 MPI
                166 2.0 TS (ex)

Comment

Лошото е че в Бургас, никой не се наема да изготви нов кабел, или да подмени накрайника, поради специфичната форма на самия накрайник, и поради специфичните накрайници изобщо на този кабел. за други модели на алфа и фиат, правят "български" вариант на кабела, но за 159 не се захващат. новите са 200 лв. и се чака 2 седмици зя доставка.
                  по добре 200 лв. отколкото изгоряла кола, така ми се струва.
                  връзките на накрайника съм ги почистил, въпреки това греенето продължава, като най горещо е при снадката между кабела и обувката.

---------- Post added at 13:19 ---------- Previous post was at 13:16 ----------

според пича от сервиза, такъв проблем имат най - често имат Фиат Пунто, но цената за "български" кабел е 15 лв., просто обувките били лесни за преправяне.
                  мнението е на Ауто Италия в Бургас
                  Alfa 156 1.9 JTD 105
                  Alfa 159 1.9 JTDm 150

Comment

Чак пък никой - едва ли. Просто не си попаднал на точния човек. А точния човек трябва да е добър електричар и не е необходимо непременно да е виждал Алфа.
                    Да се дават 200 лв. за парче жица е убийство, но не трябва да се оставя и нещото неоправено.

Евентуално втора употреба също би свършило работа.

159 1.8 MPI
                    166 2.0 TS (ex)

Comment

Лошото е че в Бургас, никой не се наема да изготви нов кабел, или да подмени накрайника, поради специфичната форма на самия накрайник, и поради специфичните накрайници изобщо на този кабел. за други модели на алфа и фиат, правят "български" вариант на кабела, но за 159 не се захващат. новите са 200 лв. и се чака 2 седмици зя доставка.
                      по добре 200 лв. отколкото изгоряла кола, така ми се струва.
                      връзките на накрайника съм ги почистил, въпреки това греенето продължава, като най горещо е при снадката между кабела и обувката.

---------- Post added at 13:19 ---------- Previous post was at 13:16 ----------

според пича от сервиза, такъв проблем имат най - често имат Фиат Пунто, но цената за "български" кабел е 15 лв., просто обувките били лесни за преправяне.
                      мнението е на Ауто Италия в Бургас
                      Ти ме преби. Ебати и кабелът, дето не може да се направи.
                      Просто трябва да се свалят кабелните обувки, което в краен случай става с малко рязане, мощен поялник или горелка и после парче многожилен кабел с гумена изолация, с необходимата дължина и сечение, на което да стегнеш и запоиш "обувките", и това е. Даже е хубаво да сложиш с малко по-голямо сечение.

Comment

В горната си част кабила е с обувка под 90 градуса, после продължава в кабел, а в последствие преминава през шина, която е нещо като куха. точно това преминаване е проблемното, т.е. не може да се побългари, т.е. това не може да се направи. освен това, този дебелия кабел след това преминава в по - тънък кабел пак през някакви обувки и снадки, абе изобщо чудо.
                        двата кабела общо струват 200 лв. след като ги подменя, ще ги снимам и ще ги кача, ама явно има проблем в побългаряването, защото в цех в който по принцип побългаряват такива кабели за Фиат, изработват ел. табла и тем подобни, абе изобщо "жичкаджии, казаха че не се наемат с това нещо.

---------- Post added at 18:02 ---------- Previous post was at 17:56 ----------

Относно втората употреба за такива жици, не знам, ама не съм сигурен че е удачен избор. ако отново има проблем, кво правим, връщаме и търсим отново.
                        Явно както казваме всички с Алфа - да притежаваш и управляваш алфа е особен вид лудост, но пък кефа е просто ..............
                        Last edited by patro; d.m.y г., 20:59.
                        Alfa 156 1.9 JTD 105
                        Alfa 159 1.9 JTDm 150

Comment

В горната си част кабила е с обувка под 90 градуса, после продължава в кабел, а в последствие преминава през шина, която е нещо като куха. точно това преминаване е проблемното, т.е. не може да се побългари, т.е. това не може да се направи. освен това, този дебелия кабел след това преминава в по - тънък кабел пак през някакви обувки и снадки, абе изобщо чудо.
                          двата кабела общо струват 200 лв. след като ги подменя, ще ги снимам и ще ги кача, ама явно има проблем в побългаряването, защото в цех в който по принцип побългаряват такива кабели за Фиат, изработват ел. табла и тем подобни, абе изобщо "жичкаджии, казаха че не се наемат с това нещо.

---------- Post added at 18:02 ---------- Previous post was at 17:56 ----------

Относно втората употреба за такива жици, не знам, ама не съм сигурен че е удачен избор. ако отново има проблем, кво правим, връщаме и търсим отново.
                          Явно както казваме всички с Алфа - да притежаваш и управляваш алфа е особен вид лудост, но пък кефа е просто ..............
                          Хайде де, срежи кабела плътно до обувката, разпробий, заголи стария, вкарай и някой да ти го пресова

Comment

Е точно това не бива да правиш. 100% ще стане по-зле.
                            Кабелна обувка не се кербова (за незапознатите които ги пресоват) втори път. Тя заема форма на камъка с който се кербова и кабела отвътре, което си е изчислено чисто технически за определените квадратни милиметри с определена сила. Няма как да я върнеш в първоначална форма, ако разпробиеш ще отнемеш част от структората и, да не говорим че ще трябва да се кербова наново с по-малък камък, което допълнително ще доведе до неспецифична форма и нарушаване на структората и.

Продават се ъглови кабелни обувки, взема се подходящата и се кербова с кербовка. Това е което трябва да направиш. Другия вариант е да подмениш целия кабел със същия или едно сечение нагоре, като отново съобразиш обувките според сечението на кабела и отвора. Това е, нищо сложно, за 10мин работа. Преди това е добре да се почистят с шкурка повърхностите които ще контактуват, евентуално и намазване с проводяща грес (едно време ги мажеха с обикновенна). Също е добре да се сложи термосвиваем шлаух който да запечата обувката с изолацията на кабела, това се прави срещу проникване на влага, защото това най-често е в корена на проблема. Медта си прави окис и оттам с течение на времето започва да прави проблеми. Успех.
                            Attached Files
                            Last edited by mirchozo; d.m.y г., 10:41.
                            Alfa Romeo 159SW 2.4JTDm/20V 200* коня + 1 магаре зад волана.
                            Ако искаш да си бърз-тръгни сам, ако искаш да стигнеш далеч-тръгни с приятели!!!
                            Горе главата, нищо че е празна...

Comment

Колега иди в магазин за ел.материали с парче от кабела. Вземи една идея по-голямо сечение и кабелна обувка от мед за него. Може да ги питаш дали могат да тия пресоват за кабела. Дори ицда не е извита няма ядове,няма да седи толкова естерически. Кабела няма да ти излезе повече от 30 кинта с обувката. Нищо специално не се изисква като умения.
                              От снимката по-горе мисля,че кабела е 10 квадрата.

Изпратено от моят SM-G920F с помощта на Tapatalk
                              Две неща са безкрайни: Вселената и човешката глупост, и аз не съм сигурен за Вселената.

Comment

Working...
                              X